مقالات آموزشی

پلی پروپیلن چیست؟ چرا در ساختار ترولی از آن استفاده می‌شود؟

پلی پروپیلن یک “پلیمر افزودنی” ترموپلاستیک است که از ترکیب مونومرهای پروپیلن ساخته شده است. این پلیمر کاربردهای مختلفی دارد که شامل بسته‌بندی محصولات مصرفی، قطعات پلاستیکی می‌شود. بر اساس برخی گزارش‌ها، تقاضای جهانی فعلی برای این ماده، به سالانه بیش از ۶۲ میلیون تن می‌رسد. عمده مصرف کنندگان نهایی پلی پروپیلن، صنعت بسته‌بندی است که حدود ۳۰ درصد از کل تولید این ماده را مصرف می‌کند و پس از آن تولید برق و تجهیزات مرتبط در رتبه دوم قرار دارد. لوازم ساختمانی و صنایع خودرو از دیگر مصرف کنندگان این حوزه‌اند. در ساخت بسیاری از تجهیزات با دوام مانند ترولی‌های نظافتی از این محصول نیز استفاده می‌شود. در این مقاله تلاش می‌کنیم که پاسخ دهیم پلی پروپیلن چیست و چه کاربردی دارد؟ شرکت ابراهیم یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تجهیزات نظافتی ایران شما را به ادامه مطالعه این مقاله دعوت می‌کند. در ادامه با ما همراه باشید.

ویژگی ها و مزایای ساختاری پلی پروپیلن

پلی پروپیلن چیست؟ این ماده پلیمری با سطح نسبتاً لغزنده‌ای است که می‌توان آن را جایگزینی برای پلاستیک‌هایی مانند استال (POM) در کاربردهای که اصطکاک کم در آن‌ها اهمیت ویژه دارد دانست. شاید یک جنبه منفی این محصول اتصال بسیار کم آن با سیار سطوح باشد اما از سوی دیگر ساختار این پلیمر باعث شده است در کاربردهای خاصی مانند تولید تجهیزات نظافتی و سطوحی که لازم است از عدم چسبندگی جرم و آلودگی  اطمینان حاصل شود، انتخاب مناسبی به شمار رود. اگرچه پلی پروپیلن در سطح مولکولی لغزنده است، اما دارای ضریب اصطکاک نسبتاً بالایی است به همین دلیل است که به جای آن از استال، نایلون یا PTFE استفاده می‌شود. پلی پروپیلن همچنین دارای چگالی کم نسبت به سایر پلاستیک‌های رایج است که به معنای کاهش وزن برای تولید کنندگان و توزیع کنندگان قطعات پلی پروپیلن قالب‌گیری تزریقی است. در نتیجه محصول نهایی ضمن دوام از وزن اندکی برخوردار است. در دمای اتاق در برابر حلال‌های آلی مانند چربی‌ها مقاومت استثنایی دارد، اما در دماهای بالاتر در معرض اکسیداسیون قرار می‌گیرد.

یکی از مزایای عمده پلی پروپیلن این است که می توان آن را از طریق CNC یا قالب گیری تزریقی، ترموفرمینگ یا چین دادن در ساخت لولا‌های نرم مورد استفاده قرار داد. این لولاهای نرم که از آن به قطعات زنده نیز یاد می‌شود، قطعات پلاستیکی بسیار نازکی‌اند که حتی در محدوده حرکتی شدید نزدیک به ۳۶۰ درجه بدون شکستن خم می شوند. دوام و انعطاف‌پذیری این محصول باعث می‌شود که یکی از بهترین گزینه‌ها برای تولید محصولی چون ظروف و ترولی نظافتی باشد زیرا وجود این ماده در کنار سایر مزایای استفاده از ترولی صنعتی ، باعث شده تا تجهیزات در برابر فشار و خمش انعطاف پذیر بوده و در شرایط سخت و کاربری در محیط‌های صنعتی به راحتی آسیب نبیند. یکی از مزایای دیگر این است که از پلی‌پروپیلن می‌توان با ماشین‌کاری CNC شامل یک لولای زنده به سریع‌ترین شکل ممکن یک نمونه محصول اولیه فراهم کرد که نسبت به سایر روش‌های نمونه‌سازی هزینه کمتری دارد. یکی دیگر از مزایای پلی پروپیلن این است که می توان آن را به راحتی با پلیمرهای دیگر مانند پلی اتیلن کوپلیمریزه ترکیب کرد. کوپلیمریزاسیون خواص مواد را به طور قابل توجهی تغییر می‌دهد، و اجازه می‌دهد تا کاربردهای مهندسی قوی تری نسبت به پلی پروپیلن خالص امکان‌پذیر باشد. ویژگی‌های ذکر شده در بالا به این معنی است که پلی پروپیلن در کاربردهای مختلفی استفاده می‌شود: بشقاب‌های قابل شستشو در ماشین ظرفشویی، سینی‌ها، فنجان‌ها، ظروف حمل و نقل مات و بسیاری از اسباب بازی‌ها. امروزه در صنایع نظافتی سطوحی که نیازمند دوام، انعطاف پذیری و نیز فاقد جرم‌پذیری‌اند از این ماده بسیار پرکاربرد استفاده می‌کنند.

خواص پلی پروپیلن

برخی از مهم‌ترین خواص پلی پروپیلن عبارتند از:

  • مقاومت شیمیایی: بازها و اسیدهای رقیق شده به آسانی با پلی پروپیلن واکنش نشان نمی‌دهند، که آن را به انتخاب خوبی برای ظروف چنین مایعاتی، مانند مواد پاک کننده و شوینده، محصولات کمک‌های اولیه و غیره تبدیل می‌کند.
  • الاستیسیته: پلی پروپیلن در محدوده خاصی از انحراف با خاصیت ارتجاعی عمل می‌کند، اما در مراحل اولیه تغییر شکل، تغییر شکل پلاستیک را نیز تجربه می‌کند، بنابراین به طور کلی یک ماده “سخت” در نظر گرفته می‌شود.
  • مقاومت در برابر خستگی: پلی پروپیلن پس از پیچش، خم شدن و یا خمش زیاد شکل خود را حفظ می‌کند. این خاصیت به ویژه برای ساخت لولاهای زنده ارزشمند است.
  • عایق: پلی پروپیلن مقاومت بسیار بالایی در برابر الکتریسیته دارد و برای قطعات الکترونیکی بسیار مفید است.
  • قابلیت انتقال: اگرچه پلی پروپیلن را می‌توان شفاف ساخت، اما معمولاً به رنگ طبیعی مات تولید می‌شود. پلی پروپیلن را می‌توان برای کاربردهایی استفاده کرد که در آن مقداری از انتقال نور مهم است یا جایی که ارزش زیبایی دارد. اگر انتقال‌پذیری بالا مورد نظر است، پلاستیک هایی مانند اکریلیک یا پلی کربنات انتخاب های بهتری هستند.
  • پلی پروپیلن به عنوان یک ماده “ترموپلاستیک” (در مقابل “ترموست”) طبقه بندی می‌شود که به نحوه واکنش پلاستیک به گرما مربوط می‌شود. مواد ترموپلاستیک در نقطه ذوب خود به مایع تبدیل می‌شوند. این محدوده دمایی برای این ماده تقریبا ۱۳۰ درجه سانتیگراد است.

یکی از ویژگی‌های مفید در مورد ترموپلاستیک‌ها این است که می‌توان آن‌ها را تا نقطه ذوب خود گرم کرد، سرد کرد و مجدداً بدون تخریب قابل توجه دوباره گرم کرد. ترموپلاستیک‌هایی مانند پلی پروپیلن به جای سوزاندن، به مایع تبدیل می‌شوند که به آن‌ها اجازه می‌دهد به راحتی قالب‌گیری تزریقی و سپس بازیافت شوند.

چرا اغلب از پلی پروپیلن در مصارف خانگی و صنعتی استفاده می‌شود؟

از پلی پروپیلن هم در مصارف خانگی و هم در صنعتی استفاده می‌شود. خواص منحصر به فرد و توانایی آن برای انطباق با تکنیک‌های مختلف ساخت، آن را به عنوان یک ماده ارزشمند برای طیف گسترده‌ای از کاربردها متمایز می‌کند. یکی دیگر از ویژگی‌های ارزشمند، توانایی پلی پروپیلن برای عملکرد هم به عنوان یک ماده پلاستیکی و هم به عنوان یک الیاف است مانند آن دسته از کیسه‌های حمل و نقل تبلیغاتی که در رویدادها، مسابقات و غیره اهدا می‌شود. توانایی منحصر به فرد پلی پروپیلن برای تولید از طریق روش‌های مختلف و کاربردهای مختلف باعث شد که به زودی بسیاری از مواد جایگزین قدیمی، به ویژه در صنایع بسته‌بندی، الیاف و قالب‌گیری تزریقی را به چالش بکشد. رشد آن در طول سال ها ادامه داشته است و همچنان یک بازیگر اصلی در صنعت پلاستیک در سراسر جهان است.

چرا اغلب از پلی پروپیلن در مصارف خانگی و صنعتی استفاده می‌شود؟

انواع مختلف پلی پروپیلن چیست؟

دو نوع اصلی پلی پروپیلن موجود است: هموپلیمرها و کوپلیمرها. کوپلیمرها بیشتر به کوپلیمرهای بلوکی و کوپلیمرهای تصادفی تقسیم می‌شوند.

هر دسته برای نیازهای خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. پلی پروپیلن اغلب به عنوان “فولاد” صنعت پلاستیک شناخته می‌شود. زیرا با روش‌های مختلفی می‌تواند تغییر یا سفارشی‌سازی شود تا به بهترین وجه در خدمت یک هدف خاص باشد. این امر معمولاً با وارد کردن مواد افزودنی خاص به آن یا با ساخت آن به روشی بسیار خاص به دست می‌آید که باعث سازگاری بسیار بالا به عنوان یک ویژگی حیاتی این ماده است. پلی پروپیلن هموپلیمر یک ماده همه منظوره است. شما می‌توانید این ماده را مانند حالت پیش فرض مواد پلی پروپیلن در نظر بگیرید. پلی پروپیلن کوپلیمر بلوکی دارای واحدهای هممونومری است که به صورت بلوک یعنی در یک الگوی منظم مرتب شده اند و حاوی بین ۵ تا ۱۵ درصد اتیلن است. اتیلن خواص خاصی مانند مقاومت در برابر ضربه را بهبود می‌بخشد در حالی که سایر مواد افزودنی خواص دیگر را افزایش می‌دهند. پلی پروپیلن کوپلیمر تصادفی بر خلاف پلی پروپیلن کوپلیمر بلوکی دارای واحدهای هممونومری است که در الگوهای نامنظم یا تصادفی در امتداد مولکول پلی پروپیلن قرار گرفته‌اند.

اهمیت استفاده از مواد باکیفیت در ساختار تجهیزات نظافتی

استفاده از پلی پروپیلن در محصولات مختلف مزایای متعددی را به همراه دارد که ساختار این ماده این ویژگی‌های مختلف و حیاتی در تولید این محصولات را به ارمغان می‌آورد. از جمله این مزایا می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • پلی پروپیلن به راحتی در دسترس و نسبتا ارزان است.
  • پلی پروپیلن به دلیل ماهیت نیمه کریستالی از استحکام خمشی بالایی برخوردار است.
  • پلی پروپیلن سطح نسبتاً لغزنده‌ای دارد.
  • پلی پروپیلن در برابر جذب رطوبت بسیار مقاوم است.
  • پلی پروپیلن مقاومت شیمیایی خوبی در طیف وسیعی از بازها و اسیدها دارد.
  • پلی پروپیلن مقاومت خوبی در برابر خستگی دارد.
  • پلی پروپیلن استحکام خوبی در برابر ضربه دارد.
  • پلی پروپیلن یک عایق الکتریکی خوب است.

این ویژگی‌های بسیار مهم باعث شده است تولیدکنندگان تجهیزات نظافتی از جمله ترولی‌ و ظروف شستشو را به استفاده از چنین ماده‌ای ترغیب کند. تجهیزات نظافتی از آن‌جایی که در محیط‌های صنعتی بکار گرفته می‌شوند و از سویی دایما در معرض رسوبات، چربی‌‌ها و سایر آلاینده‌ها قرار دارند و از سوی دیگر شوینده‌های باز و اسیدی مختلف را در خود حمل می‌کنند، احتمال تخریب بالایی را به خود اختصاص می‌دهند و عمر مفید آن‌ها به سرعت کاهش پیدا می‌کند. درنتیجه استفاده از موادی در ساخت این محصولات که بتوانند شرایط محیطی سخت را تحمل کنند و عملکرد نظافتی خوبی از خود نشان دهند حائز اهمیت است. ویژگی‌های معجزه آسایی که برای این ماده پلیمری بی نظیر مانند دوام، انعطاف‌پذیری، لغزندگی سطوح و تحمل در برابر خوردگی بازی و اسیدی ذکر شد، آن را به یکی از بهترین انتخاب‌ها در تولید محصولات و ظروف نظافتی به ماده‌ای بی رقیب بدل می‌کند. البته تولید ترولی با پلی پروپیلن خالی از اشکال نیست و مصرف کنندگان چنین محصولات نظافتی باید در نظر بگیرند که پلی پروپیلن در برابر حلال‌های کلردار و مواد آروماتیک مقاومت ضعیفی دارد. رنگ آمیزی پلی پروپیلن دشوار است زیرا خاصیت اتصال ضعیفی دارد و البته همین خاصیت به جرم‌زدایی راحت و عدم تجمع باکتری‌ها بر روی سطح آن کمک می‌کند. پلی پروپیلن بسیار قابل اشتعال بوده و نسبت به اکسیداسیون حساس است. بنابراین در برابر مزایای فوق‌العاده این ماده صنعتی، لازم است احتیاط‌های لازم در نگه‌داری و ذخیره‌سازی آن مد نظر قرار گیرد.

در پایان

تولید تجهیزات نظافتی برای کاربری در محیط‌های صنعتی اقتضا می‌کند که تنها از نوع خاصی از مواد پلیمری از جمله در تولید ترولی نظافتی و ظروف شوینده صنعتی استفاده شود. در این مقاله گفتیم که پلی پروپیلن چیست و چه کاربردی دارد و چرا از این ماده بسیار ارزنده در تولید تجیهزات نظافتی استفاده می‌شود. انعطاف‌پذیری و خمش بالا، مقاومت در برابر اسید و باز، سطح لغزنده و عاری از میکروب و جرم از مزایای این ماده است که باعث شده هم تولیدکنندگان و هم مصرف‌کنندگان برای استفاده از چنین ماده‌ای ترغیب شوند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + دوازده =

دکمه بازگشت به بالا