مقالات آموزشی

آشنایی با شباهت ها و تفاوت های دستگاه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی

مقایسه دستگاه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی

وجود گرد و غبار در محیط های صنعتی تجاری و اداری به دلیل تردد افراد و فعالیت ماشین آلات امری اجتناب ناپذیر است. با این حال نمیتوان از نیاز به جمع آوری این گرد و غبار چشم پوشید. اهمیت به این امر و نظافت بهینه تجهیزات با دستگاه های غبارگیر و جاروبرقی صنعتی میتواند راه حل مطلوب وکارآمدی جهت پیشگیری از بروز خرابی در ماشین آلات و کاهش هزینه تعمیرات آن ها باشد.

اما انتخاب بین دو دستگاه غبارگیر و مکنده صنعتی به عنوان راهکار نظافت مکانیزه میتواند گاها دشوار و سردرگم کننده باشد. در انجام ارزیابی پیش از خرید چنین تجهیزاتی، شما باید با توجه به عملیاتی که قصد استفاده از دستگاه را دارید، دفعات استفاده و شرایطی که نظافت انجام می شود و ویژگی هایی نظیر حجم و جنس آلاینده ها را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین دستگاه نظافت صنعتی را برای نظافت محیط مورد نظر خود انتخاب نمایید.

در ادامه مشخصات و ویژگی های غبارگیر و جاروبرقی صنعتی را نام برده و مهمترین تفاوت های مکنده صنعتی و دستگاه غبارگیر از نظر تجهیزات، عملکرد، روش کار و مکش بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مشخصات دستگاه غبارگیر صنعتی

غبارگیر صنعتی یا بگ فیلتر دستگاهی است که گرد و غبار، ذرات و آلاینده های موجود در هوا یا گاز را توسط کیسه های پارچه ای خود جذب و از بین می برد. غبارگیر در بسیاری از صنایع مانند کارخانه های سیمان، آسفالت، ذوب آهن، ریخته گری و… استفاده می شود. غبارگیر صنعتی شامل تعدادی فیلتر کیسه ای برای جذب ذرات جامد و گرد و غبار می باشد که تعداد این کیسه ها بسته به حجم و نوع آلاینده ها بین ۳ تا ۱۰ کیسه یا حتی بیشتر متغیر است.

اکثر غبارگیرهای صنعتی دارای تحمل دما تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد هستند که با تغییر جنس کیسه ها به پلی آمید یا فایبرگلاس تا ۲۶۰ درجه سانتیگراد قابل افزایش است.

مشخصات اصلی غبارگیر صنعتی عبارتند از:

  • ظرفیت هوا دستگاه غبارگیر
  • نوع فیلتر غبارگیر صنعتی
  • راندمان فیلتراسیون غبارگیر
  • فشار دستگاه غبارگیر صنعتی
  • نوع مخزن دستگاه غبارگیر
  • سیستم تخلیه دستگاه جمع کننده غبار
  • منبع تغذیه دستگاه غبارگیر

ظرفیت هوا: این مشخصه نشان‌دهنده حجم هوایی است که دستگاه می‌تواند در واحد زمان تصفیه کند و بر حسب مترمکعب بر دقیقه (CMF) یا فوت مکعب بر دقیقه (CFM) اندازه‌گیری می‌شود.

نوع فیلتر: انواع مختلفی از فیلترها در دستگاه‌های غبارگیر صنعتی استفاده می‌شود، از جمله فیلترهای کیسه‌ای، کارتریجی، اسکرابر مرطوب و الکترواستاتیک. انتخاب نوع فیلتر مناسب به نوع آلاینده، غلظت آلاینده و شرایط محیطی بستگی دارد.

راندمان فیلتراسیون: این مشخصه نشان‌دهنده درصد ذراتی است که توسط فیلتر دستگاه از هوا جدا می‌شود. راندمان فیلتراسیون بر حسب درصد بیان می‌شود.

فشار منفی: فشار منفی نشان‌دهنده قدرتی است که فن دستگاه برای مکش هوا به داخل دستگاه ایجاد می‌کند. فشار منفی بر حسب پاسکال (Pa) یا میلی‌متر آب (mmH2O) اندازه‌گیری می‌شود.

نوع مخزن: مخزن دستگاه محل جمع‌آوری ذرات جدا شده از هوا است. مخازن غبارگیر صنعتی می‌توانند از جنس فولاد، استیل یا پارچه باشند.

سیستم تخلیه: سیستم تخلیه برای تخلیه ذرات جمع‌آوری شده از مخزن دستگاه استفاده می‌شود. سیستم‌های تخلیه مختلفی از جمله تخلیه دستی، تخلیه اتوماتیک و تخلیه پنوماتیکی وجود دارد.

منبع تغذیه: دستگاه‌های غبارگیر صنعتی با برق تک فاز یا سه فاز کار می‌کنند.

غبارگیر و جاروبرقی صنعتی
غبارگیر و جاروبرقی صنعتی

ویژگی های دستگاه جاروبرقی صنعتی

جاروبرقی صنعتی دستگاهی با مخزن است که داخل آن توسط پمپ خلاء نسبی ایجاد می شود و این خلاء یا فشار منفی مواد را به داخل مخزن جاروبرقی صنعتی می کشد. جارو صنعتی وسیله ای مناسب و کارآمد با کاربردهای مختلف است که برای نظافت، جمع آوری انواع آلودگی های سخت و انبوه، گردگیری و حتی انتقال مواد مورد استفاده قرار می گیرد.

تمامی جاروبرقی ها در رده های خانگی، تجاری، نیمه صنعتی، صنعتی دارای دو مولفه اصلی به نام های قدرت مکش و سرعت مکش هستند و هر چه قدرت مکش جاروبرقی صنعتی بیشتر باشد، توانایی مکش مواد بیشتر می شود. سنگین با تراکم بالا بیشتر می شود. همچنین افزایش شاخص سرعت مکش، توانایی جاروبرقی صنعتی در جمع آوری ذرات سبک و گرد و غبار را افزایش می دهد و سرعت عملیات نظافت نیز افزایش می یابد.

قدرت مکش و سرعت در هر دسته از جاروبرقی ها متفاوت است و با توجه به نوع کاربرد موتور و پمپ مناسب بر روی جاروبرقی نصب می شود.

مهمترین تفاوت های مکنده صنعتی و دستگاه غبارگیر

ایجاد گرد و غبار ناشی از خطوط تولید در کارخانه ها و صنایع امری اجتناب ناپذیر است. کوچک بودن و سبکی این ذرات باعث پخش هر چه بیشتر آنها در محیط و فضای صنعتی می شود و می تواند باعث اختلال در روند تولید محصولات شود. علاوه بر این با نفوذ به دستگاه تنفسی پرسنل شاغل در محیط، زمینه ایجاد و بروز بیماری های تنفسی را در افراد فراهم می کند.

از طرفی با نشستن بر روی ماشین ها و نفوذ به قطعات آن ها تاثیر بسزایی در کاهش عمر مفید دستگاه ها داشته و هزینه های هنگفتی را برای تعویض قطعات به صنایع تحمیل می کند. بنابراین جمع آوری این ذرات و پاکسازی محیط کار علاوه بر تامین سلامت افراد، با افزایش عمر مفید دستگاه ها و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، تاثیر بسزایی در افزایش سودآوری صنایع دارد.

استفاده از جاروبرقی های صنعتی برای جمع آوری ذرات گرد و غبار از سطوح بسیار مورد استفاده قرار گرفته است و نظافت با این دستگاه ها نتایج خوبی دارد. اما برای جمع آوری گرد و غبار معلق در هوا از دستگاه های مکنده ای به نام غبارگیر صنعتی استفاده می شود. در ادامه به مهمترین تفاوت های مکنده صنعتی و دستگاه غبارگیر می‌پردازیم:

  • مقایسه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی در تجهیزات
  • مقایسه مکنده صنعتی و غبارگیر از نظر عملکرد
  • تفاوت روش کار دستگاه غبارگیر صنعتی و جاروبرقی صنعتی
  • مقایسه دستگاه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی از لحاظ قدرت مکش

مقایسه جاروبرقی صنعتی و غبارگیر در تجهیزات

غبارگیر و جاروبرقی صنعتی هر دو برای نظافت محیط‌های صنعتی استفاده می‌شوند، اما تفاوت‌های کلیدی بین آن ها وجود دارد که می‌تواند بر انتخاب شما برای یک یا دیگری تأثیر بگذارد.

جاروبرقی‌های صنعتی برای جمع‌آوری زباله‌ها و آوارهای جامد و مایع از کف و سطوح طراحی شده‌اند. آنها معمولاً موتورهای قدرتمندی دارند و می‌توانند انواع مختلف مواد را از جمله گرد و غبار، تراشه‌های فلزی، مایعات و ضایعات را جمع‌آوری کنند. جاروبرقی‌های صنعتی در انواع مختلفی از جمله مدل‌های سیار، قابل حمل و با مخزن ثابت موجود هستند.

غبارگیرها برای حذف ذرات معلق در هوا، مانند گرد و غبار، دود و بخارات طراحی شده‌اند. آنها معمولاً یک فن قوی و یک سیستم فیلتراسیون دارند که ذرات را از هوا به دام می‌اندازد. غبارگیرها در انواع مختلفی از جمله غبارگیرهای مستقل، غبارگیرهای مرکزی و غبارگیرهای قابل حمل موجود هستند.

جاروبرقی صنعتی و غبارگیر صنعتی
جاروبرقی صنعتی و غبارگیر صنعتی

مقایسه مکنده صنعتی و غبارگیر از نظر عملکرد

غبارگیر و جاروبرقی صنعتی هر دو برای جمع آوری گرد و غبار، آلاینده ها و زباله ها از هوا استفاده می شوند. با این حال، در عملکرد و کاربرد کلیدی بین آن ها تفاوت هایی وجود دارد:

مکنده های صنعتی هوا و آلاینده ها را از طریق یک شلنگ و نازل مکش می کنند و آن ها را در یک مخزن یا کیسه جمع آوری می کنند. در مقابل غبارگیرها از یک سیستم فیلتراسیون پیچیده تر برای جدا کردن ذرات گرد و غبار و آلاینده ها از هوا استفاده می کنند.

برای جمع آوری، نگهداری و تمیز کردن بخش های تولیدی که گرد و غبار از سطوح کف و تجهیزات صورت می گیرد، استفاده از جاروبرقی صنعتی یک راه حل مناسب و کارآمد است. این در حالی ست که غبارگیر صنعتی برای گرفتن و جمع آوری گرد و غبار معلق طراحی شده که در طی عملیات توزین، ریختن یا جابجایی مواد اولیه مانند تخلیه کیسه های آرد، سیمان و موادی از این قبیل طراحی شده اند.

تفاوت روش کار دستگاه غبارگیر صنعتی و جاروبرقی صنعتی

درست است که هر دو دستگاه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی برای نظافت و جمع آوری آلاینده ها استفاده می شوند، اما عملکرد آنها از نظر روش کار و کاربرد متفاوت است. جاروبرقی های صنعتی با ایجاد مکش قوی، ذرات و آلاینده ها را از روی سطوح جمع آوری می کنند. آنها برای جمع آوری گرد و غبار، مایعات، ضایعات و سایر مواد ریخته شده روی زمین ایده آل هستند.

جاروبرقی های صنعتی در انواع مختلفی با قدرت مکش و ظرفیت مخزن متفاوت موجود هستند. برخی از جاروبرقی های صنعتی می توانند مواد خطرناک و سمی را نیز جمع آوری کنند، اما برای این کار به فیلترهای مخصوص نیاز دارند.

دستگاه های غبارگیر صنعتی برای جمع آوری آلاینده های معلق در هوا، مانند گرد و غبار، دود و بخارات شیمیایی طراحی شده اند. آن ها از یک فن قوی برای مکش هوا و عبور آن از فیلترها استفاده می کنند. ذرات آلاینده در فیلترها به دام می افتند و هوای تمیز به محیط بازگردانده می شود.

دستگاه های غبارگیر صنعتی در انواع مختلفی با ظرفیت های مختلف موجود هستند. برخی از دستگاه های غبارگیر صنعتی می توانند مواد خطرناک و سمی را نیز جمع آوری کنند، اما برای این کار به فیلترهای مخصوص و سیستم های جداسازی نیاز دارند.

مقایسه دستگاه غبارگیر و جاروبرقی صنعتی از لحاظ قدرت مکش

مشخصه قدرت مکش، که در واحد میلیمتر آب MmH₂O محاسبه میشود، نیروی مکش تولید شده توسط واحد مکش را اندازه گیری می کند. این قدرت مکش دستگاه با قطر لوله خرطومی مکش ارتباط عکس دارد و با افزایش قطر لوله استفاده شده به تناسب کاهش می یابد. میزان سرعت مکش هوا که به صورت متر مکعب بر ساعت M³ / H بیان می شود، میزان هوای مکش شده به جارو برقی را در یک ساعت اندازه گیری می کند. در مکنده هایی با سرعت مکش هوای بالاتر، مواد، ذرات و آلاینده های بیشتری به مخزن دستگاه مکش خواهند شد.

اگر در محیط مجبور به جمع آوری ذرات سبک و مواد کوچک هستیم، بهتر است از دستگاهی با سرعت مکش بالا و قدرت مکش نسبتا کمتر استفاده نماییم. در چنین شرایطی، استفاده از یک دستگاه غبارگیر صنعتی و جمع آوری کننده گرد و غبار بهترین راه حل خواهد بود زیرا این دستگاه توان بالایی در جمع آوری آلاینده های غبار شکل را به طور موثر دارد.

غبارگیر و مکنده صنعتی
غبارگیر و جاروبرقی صنعتی

غبارگیر صنعتی، مجهز به فیلترهایی با سطح بالا است که راه حل ایده آل برای جذب مقادیر زیادی از گرد و غبار، باقی مانده های فرار یا تراشه و براده های فلزی ، پی وی سی یا چوب تولید شده در طی فرآیند های ماشینکاری یا تولید می باشد. مجهز بودن به فن های برقی قدرتمندی غبارگیر ها را قادر به تولید میزان بالایی از سرعت مکش هوا نموده است.

در سایر عملیات نظافت و تمیز کردن آلودگی ها یا حذف مواد باقی مانده از ماشین آلات فرآوری و تولیدی همچون جامدات، مایعات، روغن ها و یا مواد زائد فله که نیاز به قدرت مکش بیشتری برای جمع آوری دارند، انتخاب جاروبرقی های صنعتی راه حل مطلوبی است، که به لطف موتورهای مختلف موجود، عملکرد متنوعی را ارائه می دهند و در جمع آوری انواع موارد آلودگی گرد و غبار، ذرات جامد و یا مایعات کاربرد دارند. انواع اصلی این دستگاه از موتورهای تک فاز، توربینی یا ساید چنل بهره میگیرند.

دستگاه جاروبرقی صنعتی با توجه به بالا بودن قدرت مکش امکان جمع آوری و نظافت گرد و غبار یا مواد سنگینی را که روی سطوح قرار می‌گیرند، فراهم می آورد. از سوی دیگر، دستگاه های غبارگیر صنعتی با داشتن سرعت مکش بالا و پایین بودن قدرت مکش آلاینده ها، باعث بهبود جمع آوری گرد و غبار فرار، سبک و پراکنده می شوند، اما در جمع آوری ذرات سنگین و آلاینده های چگال تاثیر گذاری نظافتی پایین تری دارند.

بررسی مزایا و معایب جاروبرقی صنعتی و دستگاه غبارگیر صنعتی

جاروبرقی های صنعتی تنها قادر به جمع آوری آلاینده ها و گرد و غبار روی سطوح هستند و نمی توانند ذرات معلق موجود در هوا را جمع آوری کرده و کیفیت هوای محیط را بهبود بخشند. از این رو از غبارگیر صنعتی برای جمع آوری ذرات معلق موجود در هوا و جلوگیری از اثرات مضر آن بر سلامت افراد و جلوگیری از کاهش کیفیت دستگاه ها استفاده می شود. این دستگاه ها با مکش هوای محیط به داخل مخزن و جداسازی ذرات معلق از آن، هوای محیط را تصفیه می کنند.

آلاینده های معلق در ذرات گرد و غبار هوا دارای ابعاد مختلفی بوده و بر اساس ابعاد به چهار گروه درشت، ریز، بسیار ریز و بخار تقسیم می شوند. از آنجایی که ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرون برای مدت طولانی در هوا شناور بوده و به راحتی وارد دستگاه تنفسی می شوند، جزو خطرناک ترین ذرات هستند، بنابراین جمع آوری و حذف آنها از محیط ضروری است.

غبارگیرهای صنعتی به گونه ای طراحی شده اند که با استفاده از سیستم فیلتراسیون و جداکننده سیکلون تمامی ذرات معلق را از هوای محیط جدا می کنند. از آنجایی که جمع آوری ذرات و آلاینده ها در منبع تولید ذرات آسان تر است، این دستگاه ها مجهز به تجهیزاتی هستند که می توانند ذرات گرد و غبار تولید شده در حین عملیات را در منبع جمع آوری کرده و از پخش شدن آنها در محیط جلوگیری کنند.

مشخصات دستگاه غبارگیر صنعتی
مشخصات دستگاه غبارگیر صنعتی

نکات قابل توجه هنگام انتخاب بهترین دستگاه جاروبرقی صنعتی

به طور خلاصه، برای انتخاب بین انواع مختلف دستگاه های نظافت مکانیزه همچون جاروبرقی صنعتی و دستگاه های غبارگیری باید به نوع آلاینده ها و حجم آنها توجه داشته باشید. اگر مواد و آلاینده ها روی یک سطح نشسته و تجمع دارند، استفاده از یک جارو برقی صنعتی راهکاری مطلوب و مناسب است. اما اگر این آلاینده ها در هوا شناور باشد، غبارگیر صنعتی دستگاه مورد نیاز شما خواهد بود.

به لطف ۳۰ سال تجربه در دنیای تجهیزات و دستگاه های نظافت مکانیزه صنعتی، مجموعه ابراهیم به شرکت های تولیدی، کارخانجات صنعتی و مجموعه های تجاری، خدماتی و درمانی کمک می کند تا با استفاده از تجهیزات مکانیزه نظافت صنعتی اعم از غبارگیر و جاروبرقی صنعتی بهترین راه حل را برای نیازهای نظافت محیط خود انتخاب و تهیه نمایند.

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه

    1. سلام دوست عزیز
      هر دو دستگاه کارایی مخصوص به خودشون رو دارند. غبارگیر برای مکش گرد و غبار خیلی سبک کاربرد دارد و جاروبرقی صنعتی برای مکش مواد سنگین تر استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =

دکمه بازگشت به بالا